[Square] Poznámka k Teacup Chain

David Dvorak dada.dvorak na gmail.com
Pátek Leden 25 12:26:19 CET 2013


Ahoj vespolek

Díky CSCTA Convention a své okouzlující ženě Radce jsem měl možnost po dlouhé době tančit Plus a dost jsem si to užil. Díky tanečníkům a callerům!

Všiml jsem si jedné věci při figuře Teacup Chain (pominu-li, že dávat po závěrečném Courtesy Turn Allemande by mělo být trestané veřejně prospěšným callerováním ;-)): Square Dancing je zábava, kde se to dělá v osmi. Tak by to mělo být i v Teacup Chain. Figura nefunguje tak, že si tam holky něco dělají a pánové mají 32 dob volno a bojí se, aby nemuseli dovnitř oni. Ti tanečníci, kteří zůstávají na místě, spolupracují s těmi, kteří uvnitř "běhají". Princip je snadný a velmi pomáhá. Od hlavního pána při standardní nápovědě Head Ladies Center TC všechny dámy odchází doprostřed a od vedlejšího vždy doprava (při modifikacích figury to platí obdobně). No a dámy v klidu po směru promenády postupně vyzkouší všechny pány, aby nakonec zjistily, že doma je doma. Pomožte těm, co běhají v orientaci tím, že je mírně vyšlete správným směrem. Tančeme společně!

Medvěd

PS. Přikládám definici Teacup Chain ze stránek square.cz v Dougově překladu:
TEACUP CHAIN - VÝCHOZÍ FORMACE: Static Square nebo pokračování pohybu všech tanečníků provádějících figuru Left Arm Turn se svým partnerem. TIMING: 32

Na začátku povelu určí caller dvě dámy, které jdou do středu čtverylky, např. "Head Ladies Center for a Teacup Chain". V celé definici jsou tyto dámy označeny jako "určené dámy".

Určené dámy (obě Head Ladies nebo obě Side Ladies) jdou do středu čtverylky a provádějí figuru Star Right o 3/4 ke svým Corners, s nimiž provedou figuru Left Arm Turn. Současně druhé dvě dámy jdou doprava po obvodu čtverylky ke svým Corners a provedou s nimi figuru Right Arm Turn.

Po provedení figur Arm Turn jdou určené dámy po obvodu čtverylky ke svým novým Corners a provedou s nimi figuru Right Arm Turn, zatímco druhé dvě dámy jdou do středu čtverylky a provádějí figuru Star Left o 1 1/4 ke svým novým Corners, s nimiž provedou figuru Right Arm Turn.

Určené dámy poté jdou do středu čtverylky a provádějí figuru Star Left 1 1/4 ke svým novým Corners, s nimiž provedou figuru Right Arm Turn, zatímco druhé dvě dámy jdou ke svým novým Corners (po obvodu čtverylky) a provedou s nimi figuru Left Arm Turn.

Nakonec jdou určené dámy ke svým novým Corners (jejich původní Partners) a provedou buď figuru Courtesy Turn, nebo figuru Left Arm Turn, na kterou navazuje další povel, zatímco druhé dvě dámy jdou do středu a provádějí figuru Star Right o 3/4 ke svým novým Corners (jejich původní Partners), s nimiž provedou buď figuru Courtesy Turn, nebo figuru Left Arm Turn, na kterou navazuje další povel. Každý skončí se svým původním partnerem.

Pokud caller chce, aby choreografii dam prováděli pánové a naopak, je výchozí formací Static Square se všemi páry half-sashayed, nebo se pokračuje po figuře Left Arm Turn s partnerem. Správný povel zní "Head/Side Men Center for a Teacup Chain".

PROVEDENÍ: Středoví tanečníci používají ve hvězdách obvyklé držení. Při všech figurách Arm Turn s vnějšími tanečníky se otáčejí za předloktí. Pokud nenavazuje další povel, je figura Courtesy Turn závěrem figury, jak je popsáno výše. Vnější tanečníci (obvykle pánové) tančí s rukama přirozeně se houpajícíma od jedné figury Arm Turn k další, pohyb nabízející trochu jiné otáčení než kolem středu je co nejjemnější. Dívky mohou vylepšit základní provedení tím, že vnější rukou pracují se sukní.


Odesláno z iPadu
------------- další část ---------------
HTML příloha byla odstraněna...
URL: <http://trubka.network.cz/pipermail/square/attachments/20130125/3c7074b3/attachment.html>


Další informace o konferenci Square